Podstawą afgańskiej kuchni jest mięso: baranina, wołowina, mięso kozie oraz ryż. Afgańczycy jako, iż są muzułmanami nie jedzą wieprzowiny. Najpopularniejszym daniem, które serwuje się w każdej przydrożnej czajchanie (herbaciarni) jest kebab, który nam Europejczykom przypomina szaszłyk, czyli kilka kawałków mięsa nadzianego na metalową szpilę, podawanych z surową cebulą, pomidorami i ostrą papryczką oraz chlebem. Innym bardzo popularnym daniem jest palau lub kobeli palau, dwa warianty ryżu ugotowanego na sypko z marchewką, rodzynkami, migdałami i orientalnymi przyprawami , takimi jak: szafran, kardamon. Do tego w oddzielnej miseczce podaje się kawałki duszonego mięsa w zawiesistym sosie. W trochę lepszych i droższych restauracjach w Kabulu można skosztować mantu, potrawy przypominającej nasze pierożki. Mantu są mniejsze i nieco różnią się nadzieniem - zazwyczaj jest to mięso z cebulką i marchwią. Mantu gotuje się na parze wodnej i polewa śmietaną zmieszaną z gotowaną ciecierzycą. Nieodłącznym elementem każdego posiłku jest chleb (nan), płaski placek z mąki wypiekany w glinianych piecach zwanych tandorami.
Po obiedzie Afgańczycy obowiązkowo piją herbatę, zieloną albo czarną , z kardamonem i kwaśną pomarańczą (narandż) i zagryzają migdałami w cukrze zwanymi noqol. Na wsi do herbaty, na deser podaje się suszoną morwę, rodzynki albo orzechy oraz w sezonie letnim pyszne i soczyste owoce: arbuzy, pomarańcze, banany, a wszystko to jest naturalne i bez konserwantów.
Po obiedzie nikt nigdzie się nie śpieszy, spokojnie pije herbatę, nierzadko ucina drzemkę poobiednią. Afgańczycy jedzą na podłodze, na rozłożonym dywanie, prawą ręką.
Przepysznym orzeźwiającym napojem jest duq – kefir z pieprzem i miętą, i nierzadko z krojonymi w kostkę świeżymi ogórkami . Latem i jesienią wielką atrakcją kulinarną są świeże soki z mango, jabłek, granatów i marchwi oraz trzciny cukrowej. Kupuje się je u ulicznych sprzedawców za zaledwie jednego dolara .
Wojna i lata suszy w Afganistanie przyczyniły się do degradacji ziemi i upadku rolnictwa. W chwili obecnej większość podstawowych produktów spożywczych sprawdza się z Pakistanu albo Iranu.